Τι είναι το Cloud Backup;

Τι είναι το Cloud Backup.


cloud computing

Το Cloud Backup αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή για την προστασία δεδομένων. Όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις στις μέρες μας έχουν επενδύσει και συνεχίζουν να επενδύουν καθημερινά στη δημιουργία του ψηφιακού τους αρχείου μέσω του οποίου διεκπεραιώνουν την παραγωγή τους. Επομένως μια ενδεχόμενη απώλεια δεδομένων θα είχε πολλαπλές συνέπειες, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

Από κόσμο των υπολογιστών δεν έλειπαν ποτέ τα απρόοπτα, οι ιοί, οι βλάβες και τα ανθρώπινα λάθη. Έτσι η έννοια του backup ήταν πάντα επίκαιρη. Σήμερα όμως είναι και επιτακτικότερη από ποτέ για 2 λόγους:

  • Τα δεδομένα μας έχουν αυξηθεί.
  • Οι απειλές έχουν πολλαπλασιαστεί.
Λύσεις backup υπάρχουν πολλές. Χρειάζεται όμως να δοθεί έμφαση σε εκείνη που σχεδόν μηδενίζει την πιθανότητα να χαθούν αρχεία και αυτή δεν είναι άλλη από το Cloud Backup.

Τα ψηφιακά δεδομένα, σε σχέση με τα φυσικά-χειροπιαστά αντικείμενα, έχουν το ελλάτωμα ότι η ύπαρξή τους βασίζεται στην καλή κατάσταση του μέσου αποθήκευσης που τα φέρει. Έχουν όμως και το προτέρημα, σε αντίθεση με τα φυσικά-χειροπιαστά αντικείμενα, ότι τα αντίγραφά τους είναι ισάξια με τα πρωτότυπα. Κατανοώντας αυτή την ειδοποιό διαφορά μεταξύ δεδομένων και φυσικών αντικειμένων, αντιλαμβανόμαστε ότι ο τρόπος προστασίας δεδομένων και αντικειμένων δεν πρέπει να συγχέεται .

Με άλλα λόγια δεν χρειαζόμαστε τραπεζικές θυρίδες, χρηματοκιβώτια, βαριές πόρτες και κλειδαριές για να προστατέψουμε τα δεδομένα μας. Αρκεί η ταυτόχρονη φύλαξή τους σε διαφορετικά σημεία. Μάλιστα τα σημεία αυτά να βρίσκονται σε διαφορετικό γεωγραφικό τόπο. Τι λείπει από τη συνταγή; Η αυτόματη καθημερινή επικαιροποίηση (update) των διαφορετικών σημείων αποθήκευσης μέσω διαδικτύου από την πηγή.

Τη λύση έρχονται να δώσουν οι τεχνολογίες Cloud Backup.

  • Με τον αλγόριθμο Delta μεταφέρονται στους κατά τόπους προορισμούς μόνο οι αλλαγές ανά ημέρα.
  • Με τον αλγόριθμο AES τα δεδομένα κρυπτογραφούνται για λόγους ασφαλείας.
  • Με ειδικούς αλγόριθμους συμπίεσης τα δεδομένα μεταφέρονται γρηγορότερα στους backup προορισμούς.
  • Με την ιστορικότητα εξασφαλίζεται η επαναφορά διεγραμμένων αρχείων ή προηγούμενων εκδόσεων υφιστάμενων αρχείων.

Έτσι εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή προστασία των δεδομένων διότι όπως είναι λογικό, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να συμβεί ένα γεγονός που θα προκαλέσει ταυτόχρονη απώλεια των δεδομένων τόσο στον γεωγραφικό τόπο της πηγής όσο και στον γεωγραφικό τόπο του προορισμού.

Από την άλλη δεν χωράει το ανθρώπινο λάθος, διότι η διαδικασίες backup τρέχουν μέσα από το ίδιο το σύστημα. Δεν χρειάζεται να θυμηθεί ο χρήστης να παίρνει backup χειροκίνητα, να θυμάται να το κάνει καθημερινά, να αφιερώνει χρόνο.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι σύγχρονες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό χρησιμοποιούν Cloud Backup.

Έχετε ερωτήσεις;

Επικοινωνήστε μαζί μας!