why do i need a file server

Γιατί χρειάζομαι file server;

Αρχικά η ανάγκη για πρόσβαση στα αρχεία μας από διαφορετικές συσκευές και από διαφορετικά άτομα μας ανάγκασε να χρησιμοποιούμε File Server. Σε αρχικό στάδιο αυτό υλοποιούνταν με έμμεσο τρόπο, όπως για παράδειγμα ένα Shared Folder στον Server ή σε κάποιο από τα τερματικά. Ακόμη και σήμερα που το κόστος των υπολογιστών έχει σημαντικά μειωθεί, σε πολλές μικρές επιχειρήσεις το file serving εξακολουθεί να υλοποιείται με τον παραπάνω τρόπο. Είναι όμως αυτό αρκετό; 1.Τι γίνεται με το θέμα της ασφάλειας των δεδομένων;

Αν τα αρχεία βρίσκονται στο Τερματικό ενός χρήστη με πρόσβαση στο Internet τότε τίθενται σε κίνδυνο! Επίσης υπάρχει ασφάλεια ως προς το File System; Υπάρχει συστοιχία RAID; Αν υπάρχει, είναι προσβάσιμη σε περίπτωση που καεί π.χ. η μητρική πλακέτα; Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι όλοι οι δίσκοι της συστοιχίας λειτουργούν κανονικά; Αν κάποιος δίσκος αποτύχει πότε το αργότερο θα το μάθουμε; Ή μήπως το αντίστροφο: όταν θα το μάθουμε θα είναι αργά...


2.Τι γίνεται με το θέμα της διαχείρισης πρόσβασης;
Π.χ. κάτι που γράφει το λογιστήριο να μην μπορεί να το διαβάσει π.χ. η γραμματεία κλπ. Επίσης τι γίνεται στην περίπτωση που πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στα Δεδομένα ακόμα και όταν βρίσκεστε εκτός εταιρείας ή εκτός οικίας; Κακά τα ψέμματα, όταν ένας υπολογιστής κάνει αποκλειστικά αυτή τη δουλεία, προφανώς μπορεί να την κάνει αποτελεσματικότερα. Δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιεί συγκεκριμένο File System, τεχνολογίες RAID, παρακολούθηση Smart Data, Cloud file sharing & serving κτλ, να δίνεται δηλαδή η δυνατότητα να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση από όλες μας τις συσκευές και από οπουδήποτε!

Με όλα τα παραπάνω μας δίνεται η δυνατότητα παραμετροποίησης στον μέγιστο βαθμό, έτσι ώστε να καλύψουμε όλες τις τωρινές αλλά και ενδεχομένως τις αυριανές ανάγκες μας.

Μία εφαρμογή που έχει αρκετό ενδιαφέρον είναι ο ίδιος ο Production Server (ένας ή περισσότεροι) που τρέχει τις εφαρμογές μας να αποθηκεύει σε File Server με απώτερο σκοπό να ξεφορτωθεί ο ίδιος το φορτίο αυτό. Το αποτέλεσμα είναι και οι δυο να γίνονται πιο αποτελεσματικοί ενώ να είναι πολύ πιο εύκολο και το Backup και η επανεγκατάσταση και για τους δύο.

Για τον λόγο αυτό έχουμε καθιερώσει την παρουσία File Server για να ξεκινήσουμε την συνεργασία μας. Αυτό από τη μεριά του πελάτη όταν πρόκειται για Δεδομένα 500 GB και πάνω δεν έχει καμία επιβάρυνση, οπότε είμαστε όλοι ευχαριστημένοι!


Συμπερασματικά, η παρουσία File Server ναι μεν συνεπάγεται να έχουμε ένα ακόμα μηχάνημα να δουλεύει για εμάς, στην πράξη όμως καταφέρνουμε να κάνουμε την δουλειά μας καλύτερα και με μικρό έως μηδενικό κόστος.

Επιστροφή