ssd και hdd

SSD και HDD

Πολλοί είναι εκείνοι που ρωτούν: "Πότε οι παραδοσιακοί σκληροί δίσκοι (HDD) θα αντικατασταθούν πλήρως από τους SSD"; Η απάντηση είναι ΟΧΙ ΑΚΟΜΑ και για να την κατανοήσουμε θα πρέπει πρώτα να εξετάσουμε ορισμένες λεπτομέρειες:

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα SSDs εξουδετερώνουν τον παράγοντα του Hardware από μια ενδεχόμενη Απώλεια Δεδομένων. Τους απαντάμε ότι το SSD "χαλάει" με τον χειρότερο τρόπο που γίνεται να χαλάσει ένας HDD: Με ολική και μη αναστρέψιμη απώλεια των δεδομένων του. Αντίθετα, έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις HDDs που έχουν υποστεί βλάβη, όμως κατέστη δυνατή η επαναφορά μέρους ή όλων των δεδομένων που περιείχαν...

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ SSD


  • Τρομακτικά μεγαλύτερη ταχύτητα Ανάγνωσης-Εγγραφής
  • Μικρότερο βάρος
  • Χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος
  • Μηδέν θόρυβος
  • Αντοχή σε κραδασμούς
  • Αντοχή όταν έρχεται σε επαφή με μαγνήτη

Παρόλα αυτά το SSD δεν έχει καταφέρει να εξαφανίσει το HDD και ο λόγος είναι το ανά χωρητικότητα κόστος. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι τη στιγμή που γράφονται αυτά, ένας HDD χωρητικότητας 0,5 TB κοστίζει €35 όταν ο αντίστοιχος σε χωρητικότητα SSD κοστίζει €80, ενώ η διαφορά αυτή διευρύνεται όσο η ζητούμενη χωρητικότητα αυξάνει.

Επιπλέον ο μεγαλύτερης χωρητικότητας HDD που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμος στην αγορά έχει χωρητικότητα 12 TB ενώ η χωρητικότητα των αντίστοιχων SSDs δεν ξεπερνά το 1 TB.

Πάντως το γεγονός ότι με την είσοδο των SSDs καλούμαστε όταν "στήνουμε" τα συστήματα μιας επιχείρησης να απαντήσουμε στο δίλημμα "ταχύτητα ή χωρητικότητα", ενισχύει την πεποίθηση ότι η αποθήκευση των δεδομένων θα πρέπει να εξυπηρετείται από ένα αυτόνομο εντός της επιχείρησης σύστημα π.χ. έναν NAS Server.

ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ SSDs

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα SSDs εξουδετερώνουν τον παράγοντα του Hardware από μια ενδεχόμενη Απώλεια Δεδομένων. Τους απαντάμε ότι το SSD "χαλάει" με τον χειρότερο τρόπο που γίνεται να χαλάσει ένας HDD: Με ολική και μη αναστρέψιμη απώλεια των δεδομένων του. Αντίθετα, έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις HDDs που έχουν υποστεί βλάβη, όμως κατέστη δυνατή η επαναφορά μέρους ή όλων των δεδομένων που περιείχαν. Φυσικά, τόσο για τα HDDs όσο και για τα SSDs υφίστανται οι πιθανότητες της απώλειας δεδομένων από κάποιον ιο ή κάποιο Ανθρώπινο Λάθος.

Κλείνοντας, η ολική αντικατάσταση των HDDs από τα SSDs είναι πιθανή μόνο στο μακρυνό μέλλον. Μέχρι τότε τα SSDs θα συνυπάρχουν με τα HDDs εξυπηρετώντας το καθένα από αυτά διαφορετικά πράγματα. Τα μεν SSDs θα εστιάζουν στην ταχύτητα ενώ τα HDDs στη χωρητικότητα.

Επιστροφή