Backup για την επιχείρηση.
Το επιχειρείν και ο κίνδυνος είναι δύο έννοιες στενά συνυφασμένες. Από την άλλη, η τεχνολογική εξέλιξη έχει καταστήσει την χρήση των υπολογιστών "μονόδρομο" στην παραγωγική διαδικασία. Με Δεδομένα τα οφέλη όπως η ταχύτητα, η ακρίβεια, τα χαμηλά κόστη, η φορητότητα κλπ, κανείς πλέον δεν θεωρεί ότι υπολογιστές και άνθρωπος είναι υποκατάστατα μεταξύ τους από πλευράς κόστους. Με απλά λόγια, σε ορισμένες περιπτώσεις, την δουλειά ενός pentium μπορεί να χρειαστούν 100 υπάλληλοι για να την διεκπεραιώσουν στον ίδιο χρόνο και με ερωτηματικά ως προς τα ανθρώπινα λάθη μετά την ολοκλήρωση. Όμως οι υπολογιστές προσθέτουν ακόμη έναν κίνδυνο στην επιχείρηση. Τι γίνεται αν κάτι δεν πάει καλά;
Στον κόσμο των επιχειρήσεων όλα μεταφράζονται σε κόστη και οφέλη. Αυτές είναι οι δύο όψεις του νομίσματος για τον επιχειρηματία και γενικότερα για την διοίκηση των επιχειρήσεων. Πάνω στο ίδιο αυτό μοτίβο θα πρέπει να αναχθεί και να αξιολογηθεί και ο κίνδυνος της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών από την επιχείρηση.
Αν ο ίδιος ο επιχειρηματίας είναι εκείνος που ασχολείται με τα πληροφοριακά συστήματα της επιχείρησής του, τότε μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια στα ακόλουθα ερωτήματα. Συνήθως βέβαια δεν είναι, επομένως ο τεχνικός, η εταιρεία κλπ που έχει αναλάβει την τεχνική του υποστήριξη θα πρέπει να του έχει δώσει σαφείς απαντήσεις αναφορικά με τα παρακάτω:
- Ποια είναι η μεγαλύτερη ζημιά που γίνεται να πάθω εκφραζόμενη σε χρήματα;
- Τι ποσό των χρημάτων αυτών αφορά (α)το Software (β)το Hardware (γ)τα Data;
- Τι από τα παραπάνω είναι ανακτήσιμο και σε τι ποσοστό;
- Σε πόσο χρόνο είναι ανακτήσιμο;
- Ίσως το πιο σημαντικό: Τι θα σημαίνει η απώλεια αυτή σε νομικό επίπεδο ως προς το πρόσωπό μου;
Αγαπητέ επιχειρηματία, νιώσε ασφαλής. Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, ζήτησε να λάβεις σαφείς απαντήσεις ως προς τα παραπάνω ζητήματα και μην επαναπαυθείς. Δημιούργησε μόνος σου με τρόπο τεχνητό μια κατάσταση απώλειας και ύστερα αξιολόγησε μόνος σου την υλοποίηση της επαναφοράς.