Backup δεδομένα και ψυχολογικές αιτίες

Backup δεδομένα και ψυχολογικές αιτίες.

Μια πρόσφατη έρευνα της Seagate μας λέει ότι το 19% των ανδρών και το 30% των γυναικών δεν διατηρούν Αντίγραφα Ασφαλείας Backup των δεδομένων τους. Από αυτά τα άτομα που ερωτήθηκαν, ένα επιβλητικό 90% απάντησε ότι τα Δεδομένα τους ήταν πολύτιμα, αλλά μόνο το 10% των ανθρώπων διατηρούσαν Backup για τα πολύτιμα αυτά αρχεία.

Επιπροσθέτως, αντιφατική στη λογική διαπίστωση, είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι (54%) γνωρίζουν κάποιον που έχει χάσει αρχεία. Οι σημερινές επιλογές τεχνολογίας προσφέρουν αμέτρητες εύκολες και ακόμη και δωρεάν δυνατότητες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων. Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι που ερωτήθηκαν από τη Seagate χρησιμοποιούν ως μέσο αποθήκευσης έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Άλλοι χρησιμοποιούν μονάδες USB ή υπηρεσίες Cloud.

Αφού λοιπόν οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων τους είναι απαραίτητη και υπάρχουν πολλές επιλογές για το πώς να το κάνουν, τότε γιατί μερικοί μόνο άνθρωποι ϋιοθετούν μια στρατηγική Backup βασισμένη σε καθημερινή βάση; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στην ψυχολογία.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα Δεδομένα σχετίζονται με κάποιο βαθμό συναισθηματικής επένδυσης. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες ανέφεραν φωτογραφίες και βίντεο ως τα πιο αξιόλογα αρχεία τους και είναι λογικό καθότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο καταγράφουν μνήμες που δεν μπορούν να αναπαραχθούν ή να αντικατασταθούν αν τυχόν χαθούν. Με αυτό το επίπεδο συναισθηματικής έντασης, η ανθρώπινη ικανότητα μας να ακολουθούμε τη λογική είναι σημαντικά μειωμένη.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πιθανότητα απώλειας δεδομένων για εμάς είναι μικρότερη από ότι πραγματικά είναι διότι υποσυνείδητα στερούμε από τον εαυτό μας τη δυνατότητα να δεχτούμε μια πραγματικότητα που δεν επιθυμούμε να εξετάσουμε.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο όταν έχουν περάσει μήνες ή ακόμα και χρόνια, χωρίς τα Δεδομένα μας να χαθούν ή να κινδυνεύσουν να χαθούν. Έτσι το μυαλό μας επικεντρώνεται σε αυτά τα χρονικά διαστήματα και τα θεωρεί στοιχεία που ενισχύουν τις πεποιθήσεις μας ότι τάχα δεν είναι απαραίτητη η τακτική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. Το φαινόμενο αυτό το ονομάζουν οι ψυχολόγοι "προκατειλημμένη επιβεβαίωση" (confirmation bias) και μπορεί να μας παγιδεύσει σε μια κατάσταση εκλογίκευσης, π.χ. "Θα δημιουργήσω Αντίγραφα Ασφαλείας όταν βρω χρόνο για να οργανώσω τα αρχεία μου", που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που προτάσσει η λογική, δηλαδή "θα ϋιοθετήσω το συντομότερο δυνατό ένα καθημερινό σύστημα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και αργότερα, όταν βρω χρόνο θα ταξινομήσω τα αρχεία μου".

Τα Δεδομένα σας είναι πολύτιμα. Για να αποφευχθεί μια πιθανή τραγωδία, επιτρέψτε στον εαυτό σας να σκεφτεί ψυχρά και λογικά και ξεκινήστε άμεσα, όσο ακόμη τα Δεδομένα σας υπάρχουν, την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.

Τα ευχάριστα είναι ότι με την υπηρεσία Backup Experts Cloud Backup τα έχετε όλα:

Με την υπηρεσία Backup Experts Cloud Backup μπορείτε να είστε ήσυχοι ότι η ασφάλεια των δεδομένων σας είναι σε καλά χέρια, ενώ το κόστος της υπηρεσίας είναι τόσο προσιτό, που δεν αξίζει να το σκεφτείτε ούτε στιγμή να λάβετε τον κίνδυνο απώλειας των αρχείων σας.

Ξεκινήστε σήμερα το δικό σας Backup Experts Cloud Backup plan.

Επιστροφή