human weak link

Ο "Αδύναμος Κρίκος"

Όταν σχεδιάζουμε μια στρατηγική Backup προσέχουμε να "κλείσουμε όλες τις τρύπες", όλα τα ενδεχόμενα δηλαδή τα οποία θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε δυσάρεστα αποτελέσματα. Μέσα στον σχεδιασμό αυτό εμπερικλείεται απαραιτήτως και η ύπαρξη των δεδομένων μας σε παραπάνω του ενός γεωγραφικούς τόπους για να εξασφαλίζεται έτσι η μέγιστη δυνατή προστασία. Παρόλο που η Τεχνολογία στις μέρες μας μας έχει "λύσει τα χέρια" όσον αφορά τα απαιτούμενα μέσα για να έχουμε ένα "στιβαρό" Backup Plan, ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει μη ελεγχόμενος. Θα μπορούσαμε να διακρίνουμε τον ανθρώπινο παράγοντα σε 2 κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει το ακούσιο Ανθρώπινο Λάθος, όταν δηλαδή κάποιος προβεί σε μια ζημιογόνα για την εταιρεία ενέργεια και άθελά του γίνει αιτία απώλειας αρχείων. Όλοι λίγο-πολύ έχουμε ακούσει ή ζήσει μια τέτοια εμπειρία. Στατιστικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το 24% των περιπτώσεων απώλειας δεδομένων προέρχεται από τον "αδύναμο κρίκο" του ανθρώπινου παράγοντα.

Ωστόσω δεν σπανίζουν καθόλου και οι περιπτώσεις εκείνες όπου προσχεδιασμένα έγινε κάποια ενέργεια από υπάλληλο εταιρείας, συνήθως κατά την παύση συνεργασίας του με αυτήν.


Δεν είναι καθόλου δύσκολο, όχι μόνο όσο παραμένει εντός της εταιρείας αλλά και σε δεδομένη μελλοντική χρονική στιγμή ένας προγραμματιστής να έχει σχεδιάσει να σας αφήσει "δωράκι" το οποίο θα "λάβετε" όταν πια θα είναι αργά προκειμένου να τον αναζητήσετε...

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σε μια αντιδικία ποιος και κατά πόσο έχει το δίκιο με το μέρος του. Όμως επειδή έχουμε ζήσει από κοντά τέτοιες εμπειρίες θεωρούμε πρέπον να επισημάνουμε τον κίνδυνο. Ούτε μας αρέσει να κινδυνολογούμε. Όμως ο κίνδυνος δεν απομακρύνεται ούτε όταν του δίνουμε ούτε όταν δεν του δίνουμε σημασία. Αντίθετα μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε δρώντας με προνοητικότητα.


Όντας συνδρομητές στην υπηρεσία μας Backup Experts Cloud Backup δεν διατρέχετε τον κίνδυνο της απώλειας δεδομένων από τον ανθρώπινο παράγοντα διότι για λόγους ασφαλείας δεν παρέχεται πρόσβαση στα Δεδομένα σας τα οποία είναι αποθηκευμένα στους servers μας.

Επιστροφή