RAID 10 και συστοιχίες συστοιχιών

Συστοιχίες RAID 10 και συστοιχίες συστοιχιών.

Η συστοιχία τύπου RAID 10 αποτελεί την απλούστερη μορφή των πιο περίπλοκων συστοιχιών. Είναι αποτέλεσμα την ανάγκης για μεγαλύτερη χωρητικότητα και ταχύτητα σε σχέση με τις μικρότερου τύπου συστοιχίες (RAID 0,1,5,6 & 7) και τη συναντάμε μόνο σε μεγάλες υποδομές. Παρακάτω θα εξετάσουμε με περισσότερη λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά της, όμως προϋπόθεση είναι ο αναγνώστης να γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας των μικρότερων συστοιχιών γιατί, όπως θα δούμε παρακάτω, το RAID 10 και τα πολλαπλάσιά του (RAID 50 & 60) συνδυάζουν μικρότερου είδους συστοιχίες.

Η ιδέα της συστοιχοποίησης των συστοιχιών δεν σταματάει στο RAID 10. Μπορούμε αντίστοιχα να δημιουργήσουμε συστοιχία RAID 0 αποτελούμενη από RAID 5 ή RAID 6 συστοιχίες. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε δημιουργήσει RAID 50 και RAID 60 συστοιχίες αντίστοιχα. Θεωρούμε αυτονόητο ότι τέτοιου είδους συστοιχίες μπορούν να συντηρούνται μόνο εντός μεγάλων οργανισμών και υπό την επίβλεψη εξειδικευμένων τεχνικών. Όσο περίπλοκο πρόβλημα είναι η απόφαση του τι είδους συστοιχία ή συστοιχίες θα υλοποιηθούν βάσει δεδομένων αναγκών, άλλο τόσο και περισσότερο περίπλοκο και επίπονο πρόβλημα είναι η ορθή παρακολούθηση και η συντήρησή τους. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν λύνει το πρόβλημα της εφεδρικότητας...

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια συστοιχία τύπου RAID 0 στην απλούστερη μορφή της, αποτελούμενη δηλαδή από 2 δίσκους. Γνωρίζουμε ότι η ανοχή σε απώλεια δίσκων είναι μηδενική. Αν χαθεί έστω και ένας RAID member χάνουμε το σύνολο των δεδομένων όλης της συστοιχίας. Ταυτόχρονα, η συστοιχία του τύπου αυτού φέρει το πλεονέκτημα της ταχύτητας. Η ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής ισούται με την ταχύτητα του πιο αργού RAID member πολλαπλασιαζόμενη επί τον αριθμό των members. Γνωρίζουμε όμως και κάτι ακόμα: Το λειτουγικό σύστημα "βλέπει" οποιουδήποτε τύπου συστοιχία συνολικά, σαν αυτοτελή μονάδα αποθήκευσης.

Με βάση τις παραπάνω παραδοχές, μπορούμε να υλοποιήσουμε μια συστοιχία του παραπάνω τύπου (RAID 0), που αντί να αποτελείται από 2 δίσκους, να αποτελείται από 2 συστοιχίες δίσκων και μάλιστα τύπου RAID 1. Άρα έχουμε 2 συστοιχίες τύπου RAID 1 που αποτελούν τους RAID members μιας συστοιχίας τύπου RAID 0, ή διαφορετικά μία συστοιχία τύπου RAID 10! Στην απλούστερη μορφή, οι RAID 1 συστοιχίες θα αποτελούνται από 2 σκληρούς δίσκους έκαστη, καθένας από τους οποίους θα φέρει τα ίδια ακριβώς Δεδομένα με τον δεύτερο. Τι έχουμε κερδίσει; Την ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής μιας RAID 0 συστοιχίας συνδυαζόμενη ίσως με την ανοχή σε απώλεια μιας RAID 1 συστοιχίας. Τι έχουμε χάσει; Την μισή χωρητικότητα από τους 4 σκληρούς δίσκους που χρησιμοποιήσαμε.

Η ως άνω περιγραφόμενη απλούστερη μορφή της RAID 10 συστοιχίας δεν έχει χρησιμότητα σε πραγματικές συνθήκες διότι προσφέρει λιγότερα από μια RAID 6 συστοιχία και διαθέτει αυξημένο βαθμό περιπλοκότητας σε σχέση με αυτή. Λιγότερα γιατί η ανοχή σε απώλεια είναι 2 δίσκοι, υπό την προϋπόθεση ότι ο δεύτερος που τυχόν αποτύχει δεν ανήκει στον ίδιο RAID 1 member της συστοιχίας διότι διαφορετικά θα γίνει η αιτία ολικής απώλειας των δεδομένων της συστοιχίας. Αυτό δεν ισχύει για την συστοιχία RAID 6 όπου η απώλεια μέχρι 2 members δεν θα απωλέσει τα Δεδομένα της, ανεξαρτήτως του ποιοι θα είναι οι members αυτοί. Από την άλλη, όσο αυξάνεται η περιπλοκότητα των RAID συστοιχιών, τόσο μεγαλύτερη είναι και η απαίτηση των πόρων του συστήματος σε όρους επεξεργαστών, μνήμης και ρεύματος για την ομαλή και συνεχή λειτουργία της. Σύγκριση με την περίπτωση της RAID 5 συστοιχίας δεν κρίνεται σκόπιμο να γίνει, αφού ο τύπος αυτός έχει πλέον καταργηθεί λόγω του παράγοντα του URE (Unrecoverable Data Rate Error).

Η ιδέα της συστοιχοποίησης των συστοιχιών δεν σταματάει στο RAID 10. Μπορούμε αντίστοιχα να δημιουργήσουμε συστοιχία RAID 0 αποτελούμενη από RAID 5 ή RAID 6 συστοιχίες. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε δημιουργήσει RAID 50 και RAID 60 συστοιχίες αντίστοιχα. Θεωρούμε αυτονόητο ότι τέτοιου είδους συστοιχίες μπορούν να συντηρούνται μόνο εντός μεγάλων οργανισμών και υπό την επίβλεψη εξειδικευμένων τεχνικών. Όσο περίπλοκο πρόβλημα είναι η απόφαση του τι είδους συστοιχία ή συστοιχίες θα υλοποιηθούν βάσει δεδομένων αναγκών, άλλο τόσο και περισσότερο περίπλοκο και επίπονο πρόβλημα είναι η ορθή παρακολούθηση και η συντήρησή τους. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν λύνει το πρόβλημα της εφεδρικότητας.

Κλείνοντας τον κύκλο των άρθρων μας που αντικείμενό τους είχαν τις συστοιχίες RAID, επιστρέφουμε ξανά στην αρχικό μας ισχυρισμό. Οι συστοιχίες RAID είναι χρήσιμες και απαραίτητες διότι μπορούν υπό προϋποθέσεις να μας εξασφαλίσουν μεγάλες ταχύτητες, μεγάλες χωρητικότητες και συνέχεια στην παραγωγή ακόμη και σε ενδεχόμενη απώλεια σκληρών δίσκων. Όλες όμως οι συστοιχίες είναι ευάλωτες σε επιθέσεις ιών, σε περιπτώσεις Data Corruption και σε ανθρώπινα λάθη. Ταυτόχρονα η ύπαρξή τους συνδέεται με τον τόπο όπου αυτές βρίσκονται. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνοδεύονται από μια στιβαρή Εφεδρική Στρατηγική, όπως η υπηρεσία Backup Experts Cloud Backup.

Επιστροφή