pc data backup

Backup στα αρχεία του υπολογιστή.

Σε μια εποχή που τα Δεδομένα μας αυξάνονται ραγδαία, η ανάγκη για Backup των αρχείων μας έχει γίνει επιτακτικότερη από ποτέ. Η Τεχνολογία έχει μπεί για τα καλά στη ζωή μας και πλέον όλοι μας σχεδόν κατέχουμε αρχεία τα οποία μας είναι πολύτιμα για πολλούς λόγους:

  • Αρχεία που αφορούν την επιχείρηση.
  • Αρχεία που αφορούν την εργασία.
  • Αρχεία που αφορούν το πρόσωπο και την οικογένειά μας.


Θα μπορούσε να θεωρηθεί βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας πριν από μερικά χρόνια, όμως είναι καθημερινή πλέον πραγματικότητα πως πολλοί από εμας φέρουν "επάνω" τους κάποιο Mobile Device με χωρητικότητα μνήμης 20, 50 GB, ίσως και πολύ παραπάνω. Δεδομένα που αφορούν φωτογραφίες, videos, τηλεφωνικές επαφές, τηλεφωνικές κλήσεις, E-Mail, μουσική κ.α. είναι άμεσα προσβάσιμα μέσω του smart phone ή του tablet μας και αυξάνονται καθημερινά. Έχοντας επίγνωση του υφιστάμενου κινδύνου της απώλειας των δεδομένων από την άλλη πλευρά:

Σε αντίθεση με τις εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή Software για mobile devices και που με διάφορες επιλογές προς τον χρήστη έχουν προνοήσει για την ύπαρξη Backup σε γεωγραφικό σημείο διαφορετικό από εκείνο της συσκευής, η πλειονότητα των χρηστών, ειδικά στην Ελλάδα, δεν γνωρίζουν και δεν διαθέτουν κάποια αντίστοιχη προστασία για τα αρχεία του υπολογιστή του σπιτιού ή της εταιρείας. Ο λόγος είναι η άγνοια κινδύνου, η επιπολαιότητα ή και ο συνδυασμός και των δύο.


  • Δεν θα συμβεί σε εμένα.

Μακάρι να είχαμε τον έλεγχο στα χέρια μας για το τί θα μπορούσε να μας συμβεί αύριο, πόσο μάλλον στον υπολογιστή ή τους υπολογιστές μας!


  • Κρατάω Backup χειροκίνητα.

Για κάποιον που διαθέτει έναν μικρό όγκο δεδομένων (π.χ. 500 GB) είναι αδύνατο να ακολουθεί πλήρη Εφεδρική Στρατηγική που θα βασίζεται στην χειροκίνητη αντιγραφή των αρχείων σε άλλο μέσο αποθήκευσης ή άλλο υπολογιστή.


  • Αν χάσω τα αρχεία μου θα τα ανακτήσω μέσω κάποιας υπηρεσίας ανάκτησης.

Ίσως η ανάκτησή τους να είναι ανέφικτη, αλλά σίγουρα θα βγείτε χαμένοι απο πλευράς κόστους! Το να διατηρείτε εφεδρικά Αντίγραφα Ασφαλείας των δεδομένων σας σε κάποιον Cloud Backup πάροχο όπως η υπηρεσία Backup Experts θα σας κοστίσει σαφώς λιγότερο, από το κόστος της ανάκτησης.


  • Χρησιμοποιώ κάποια free υπηρεσία όπως το Dropbox ή το Google Drive.

Η αποθήκευση δεδομένων σε free υπηρεσίες δεν αποτελεί Backup εφόσον απουσιάζουν: ο παράγοντας κλειδί που ονομάζεται Ιστορικότητα αρχείων και η γραπτή δέσμευση του παρόχου ως προς την ασφάλεια των δεδομένων σας. Μια επίθεση από hackers όπως αυτές που κάθε τόσο ανακοινώνονται θα μπορούσε να σας στερήσει τα αρχεία σας. Αν πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε ή είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί, ή ακόμα ότι θα μπορούσατε να διεκδικήσετε με ένδικα μέσα αποζημίωση για την απώλεια των δεδομένων του υπολογιστή σας, τότε σας συνιστούμε να διαβάσετε προσεκτικά τους όρους χρήσης των εν λόγω υπηρεσιών.


  • Τα αρχεία μου βρίσκονται σε υπολογιστή με συστοιχία RAID.

Όμως είστε ευάλωτος απέναντι σε ιούς, ανθρώπινα λάθη και πλακέτες όπως τα RAID Controllers (περίπτωση Hardware RAID). Έπειτα, γνωρίζετε να παρακολουθείτε την ορθή λειτουργία της συστοιχίας;


  • Το θέμα του Backup το έχουμε εναποθέσει στην εταιρεία ή/και τον τεχνικό που υποστηρίζει τους υπολογιστές μας.

Όμως έχετε κάνει προσομοίωση της διαδικασίας επαναφοράς των αρχείων σας για να αξιολογήσετε στην πράξη αν όντως την ευθύνη που έχει αναλάβει ο τεχνικός ή η εταιρεία μπορεί να την φέρει εις πέρας; Πάντως ανεξάρτητα από την προσωπική άποψη του εκάστοτε τεχνικού ή της οποιασδήποτε εταιρείας, η ύπαρξη καθημερινά ενημερωμένων εφεδρικών αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων σε γεωγραφικό σημείο διαφορετικό από των υπολογιστών και των Server σας αποτελεί ΝΟΜΟ ακολουθούμενο από όλες ανεξαιρέτως τις μεγάλες εταιρείες στον χώρο της πληροφορικής. Αυτές γνωρίζουν καλύτερα από τον τεχνικό και την εταιρεία που σας υποστηρίζει.

Βρείτε άμεσα τη δική σας Cloud λύση Backup για τα αρχεία και τους υπολογιστέας σας. Η υπηρεσία Backup Experts Cloud Backup προσφέρει υψηλού επιπέδου ασφάλεια στα Δεδομένα σας, όποιος κι αν είναι ο όγκος τους, σε τιμές προσιτές.

Επιστροφή