disk cloning vs data backup

Disk Cloning VS Data Backup

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας Backup είναι η στρατηγική βάσει της οποίας θα κάνουμε ανάκτηση των δεδομένων μας σε περίπτωση καταστροφής, ενώ το Disk Cloning είναι το εργαλείο που απλά αντίγραφει όλα τα περιεχόμενα ενός σκληρού δίσκου σε έναν άλλο. Εδώ λοιπόν τίθεται το ερώτημα: Πώς λειτουργούν τα δύο αυτά εργαλεία και πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται; Όταν δημιουργούμε κλώνο ενός σκληρού δίσκου το αποτέλεσμα είναι είτε ένα συμπιεσμένο αρχείο, είτε η πανομοιότυπη εικόνα του σκληρού δίσκου αφετηρίας στον σκληρό δίσκο προορισμού. Είναι μια διαδικασία που δεν προτείνεται να γίνεται από χρήστη που δεν έχει τεχνικές γνώσεις καθότι το παραμικρό λάθος θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο. Έπειτα σαν διαδικασία είναι χρονοβόρα.

Δεν μπορείτε να κλωνοποιείτε τον σκληρό δίσκο σας σε καθημερινή βάση. Ακόμη και να ήταν αυτό εφικτό από πλευράς χρόνου ολοκλήρωσης, η φθορά που υφίσταται ο δίσκος που κλωνοποιείται συχνά θα μειώσει εν τέλει το χρόνο ζωής του!

Το Disk Cloning θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε 2 κυρίως περιπτώσεις:
  • Όταν θέλουμε να κρατήσουμε εφεδρικό αντίγραφο της εγκατάστασης ενός μηχανήματος του οποίου τα Δεδομένα είτε δεν μεταβάλλονται, είτε οι μεταβολές τους μας είναι αδιάφορες στο διάβα του χρόνου και με την εξής πολύ σημαντική προϋπόθεση: Διαθέτουμε ήδη εφεδρικό Hardware εντός του οποίου η κλωνοποιημένη εγκατάσταση θα είναι λειτουργική!
  • Όταν θέλουμε να μετακινήσουμε την εγκατάσταση ενός μηχανήματος σε σκληρό δίσκο μεγαλύτερης χωρητικότητας εντός του ίδιου Hardware.
Από την άλλη η στρατηγική Backup μας προσφέρει ευελιξία:
  • Μπορεί να τρέχει καθημερινά και προγραμματισμένα.
  • Μπορεί να μας παρέχει Ιστορικότητα.
  • Μπορεί να ενημερώνει τον προορισμό ταχύτατα μεταφέροντας μόνο τις αλλαγές.
  • Μπορούμε να ανατρέξουμε στα περιεχόμενα εύκολα και γρήγορα ανά πάσα στιγμή.
  • Μπορεί να τρέχει σε διαφορετικό γεωγραφικό τόπο από αυτόν της πηγής.
  • Δεν προϋποθέτει Downtime.*
Κάθε εταιρεία ή οργανισμός που σέβεται τα Δεδομένα του δεν μπορεί να μην διαθέτει στρατηγική Backup. To Disk Cloning δεν αποτελεί μέρος μιας τέτοιας στρατηγικής αλλά ένα πολύ χρήσιμο και εξειδικευμένο τεχνικό εργαλείο.


*Η χρονική περίοδος που ένας Server παραμένει κλειστός από μη ηθελημένη αιτία.

Επιστροφή