η αυταπάτη του backup

Η αυταπάτη του backup.

Δύσκολα θα συναντήσεις άνθρωπο που να χειρίζεται υπολογιστή, και να μην ξέρει να απαντήσει στην ερώτηση "τι είναι Backup;". Το τι εννοεί βέβαια ο καθένας Backup, είναι μια άλλη, μεγάλη ιστορία...Η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που "γνωρίζουν" έρχεται να απαντήσει θετικά στην ερώτηση "Έχετε χάσει ή χρειαστεί την ανάκτηση παλαιότερης έκδοσης αρχείου ή αρχείων σας την τελευταία πενταετία;"

Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν γνωρίζεις, αλλά ότι δεν γνωρίζεις ότι δεν γνωρίζεις και ναι, η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας, κακά τα ψέμματα...

Tι εννοείς Backup;

  • Την Αντιγραφή-Επικόλληση των αρχείων σου σε άλλο φάκελο στον ίδιο δίσκο.

Ο οποίος αν μολυνθεί από ιό, καταστραφεί ή κλαπεί, θα πεις αντίο τόσο στα αρχεία σου όσο και στα Backup αυτών...

  • Την Αντιγραφή-Επικόλληση των αρχείων σου σε άλλον υπολογιστή ή USB δίσκο.

Εκεί που αντιγράφεις όποτε και αν θυμάσαι και που τους προορισμούς των Backup αυτούς δεν τους έχεις ελέγξει ποτέ; Δεν ξέρεις π.χ. τι είναι το smart test ούτε τα Bad Sectors. Δεν έχεις ιδέα αν κάποιο ή κάποια από τα αρχεία σου στο Backup είναι αυτή τη στιγμή corrupted, ούτε θα το μάθεις, μέχρι που θα έρθει η ώρα να τα ανακτήσεις. Τότε όμως είναι πλέον αργά. Τι; Θα πας σε εταιρεία ανάκτησης δεδομένων ή θα απευθυνθείς στον "ειδικό" γνωστό ή φίλο σου; Ο κομπιουτεράς της διπλανής πόρτας ανήκει στους 98 από τους 100 στους οποίους ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΜΕΝΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ για να σου επαναφέρουν τα αρχεία σου, διότι τότε θα χαθεί και η τελευταία ελπίδα ανάκτησής τους. Οι υπόλοιποι 2 θα σου επαναφέρουν κάποια ή τίποτα, ίσως και όλα τα αρχεία σου, αλλά -πίστεψέ με- δεν θες να μάθεις τα χρήματα που χρειάζονται για να τους πληρώσεις...Επι τη ευκαιρία, ξέρεις τι είναι η Ιστορικότητα; Πότε τελευταία φορά "έσωσες" καταλάθος; Πότε έκατσες να ξανακάνεις την ίδια δουλειά για να γυρίσεις ένα αρχείο σου πίσω, σε προηγούμενη μορφή;

  • Και έρχομαι σε εσένα τον -και καλά- "ψαγμένο" που χρησιμοποιείς κάποια υπηρεσία Cloud Storage τύπου Google Sync, Dropbox κλπ

Το Cloud Storage δεν είναι Backup. Δεν το ξέρεις, γιατί όταν στα γρήγορα εγκαθιστούσες και αποδεχόσουν τους όρους χρήσης της υπηρεσίας χωρίς να τους διαβάσεις, δεν διάβασες ότι η εταιρεία ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΕΥΘΥΝΗ αν τα αρχεία σου χαθούν. Δεν ξέρεις ίσως ακόμα, αλλά πολύ σύντομα θα μάθεις ότι ένας λάθος χειρισμός αρκεί για να χάσεις όλα σου τα αρχεία από το Cloud. Τότε θα πείς ότι νόμιζες πως τα αρχεία σου υπήρχαν σε όλες σου τις συσκευές με πρόσβαση στο Internet. Όχι τελικά δεν υπήρχαν. Τα περιεχόμενά τους ναι, τα αρχεία όμως όχι. Επίσης ο δωρεάν χώρος αποθήκευσης που σου παρέχουν είναι μικρότερος ακόμα κι από τον χώρο αποθήκευσης του smart phone σου. Έτσι, ούτως ή άλλως, δεν τα έχεις όλα τα αρχεία σου εκεί...

  • ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΥΤΑΠΑΤΑΣΑΙ;

Το Backup είναι ταυτόσημο με τον κανόνα των 3 σημείων, συνδυαζόμενο με την Ιστορικότητα και τον αυτόματο ελεγχόμενο συγχρονισμό. Ας τα δούμε ένα-ένα:

  • Ο κανόνας των 3 σημείων.

Αποτελεί το Νο 1 κριτήριο για την ύπαρξη ή όχι του Backup. Το σύνολο των αρχείων σου πρέπει να υπάρχει ταυτόχρονα σε 2 τοπικά (on-site Backup) και 1 απομακρυσμένο (off-site Backup) σημεία αποθήκευσης! Από τα 2 τοπικά, το 1 είναι αυτό όπου ήδη αποθηκεύεις τα αρχεία σου π.χ. ο υπολογιστής σου. Το δεύτερο είναι ένας άλλος υπολογιστής στον ίδιο χώρο, και θα σου χρησιμεύσει για άμεση ανάκτηση αν το πρώτο σημείο σου καταρρεύσει, μολυνθεί κλπ. Το τρίτο βρίσκεται σε γεωγραφικό τόπο διαφορετικό από εκείνον των προηγούμενων 2, έτσι ώστε να μην διατρέχεις κινδύνους που σχετίζονται με τον 1 γεωγραφικό τόπο π.χ. πτώσεις τάσεως, κλοπή, καιρικά φαινόμενα.

Μετά τον κανόνα των 3 σημείων τι; Η Ιστορικότητα! Η δυνατότητα να μπορείς να έχεις όχι μόνο την τελευταία εκδοχή των αρχείων σου, αλλά και τις προηγούμενες μορφές αυτών! Πολύ συχνά ανακαλύπτεις ότι δεν έπρεπε να διαγράψεις αυτό που διέγραψες, ή ότι θα ήθελες να μπορείς να έχεις ένα συγκεκριμένο αρχείο σου πριν γίνουν οι τελευταίες αλλαγές που έκανες! Η Ιστορικότητα σε συνδέει με το παρελθόν και σου λύνει τα χέρια. Είναι σίγουρα ένα από τα χρησιμότερα εργαλεία της δουλειάς σου.

Όλα τα παραπάνω αποκτούν αξία υπο την προϋπόθεση ότι εκτελούνται αυτόματα, και την εκτέλεση αυτών την παρακολουθεί το έμπειρο μάτι ενός εξειδικευμένου τεχνικού. Καταρχήν δεν μπορεί το Backup να εκτελείται χειροκίνητα, όπου κάποιος κάθε μέρα θα πρέπει να αδειάζει τον χώρο του προορισμού και στη συνέχεια να τον γεμίζει με το τελευταίο επικαιροποιημένο copy των αρχείων. Είναι χρονοβόρο και επίφοβο. Μάλιστα είναι εντελώς εξωπραγματικό ακόμη και για μικρές χωρητικότητες όπως π.χ. 500 GB. Το Backup θα πρέπει να υλοποιείται με τη μέθοδο της εξεύρεσης αλλαγών των αρχείων μεταξύ πηγής και προορισμού και την αντιγραφή μόνο των αλλαγών στον προορισμό. Το Backup πρέπει να είναι καθημερινό. Αν δεν προλαβαίνει να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί επιτυχώς εντός 24 ωρών, τότε είναι σχεδόν άχρηστο.

Με βάση τα παραπάνω μπορείς να έχεις ένα στιβαρό Backup Plan για την επιχείρησή σου και συγκεκριμένα, η Backup Experts σου παρέχει:

  • Απεριόριστο χώρο αποθήκευσης στο Backup Experts Cloud σε ανταγωνιστικές τιμές.
  • Δωρεάν το δεύτερο τοπικό σημείο των δεδομένων σου.
  • Δωρεάν έλεγχος συντήρηση & αναβαθμίσεις του σημείου αυτού από τεχνικό.
  • Δωρεάν Ιστορικότητα για βάθος χρόνου ενός έτους, για όλα τα αρχεία σου και για πάντα.
  • Γραπτή δέσμευση επιστροφής μέρους ή του συνόλου των αρχείων σου εντός 24 ωρών.
  • Γραπτή εγγύηση επιστροφής χρημάτων εντός 30 ημερών από την έναρξη της υπηρεσίας.
  • Πρόσβαση στα αρχεία σου όπου κι αν βρίσκεσαι μέσω του Backup Experts Remote Access.
  • Πλήρες καθημερινό report για την εξέλιξη των αυτόματων διαδικασιών Backup μέσω Internet.

Ελπίζουμε ότι θα δεις την πραγματική Cloud εκδοχή του Backup όπως όλες οι σύγχρονες ανά τον κόσμο επιχειρήσεις, ως τη μοναδική λύση για την ασφάλεια των δεδομένων τους.

Επιστροφή