role of ups

Ο προστατευτικός ρόλος των UPS

Όλες οι πολύτιμες ηλεκτρονικές συσκευές μας λειτουργούν με...ρέυμα!!! Τι γίνεται όμως όταν συμβεί διακοπή ρεύματος; Οι συσκευές μας παύουν να λειτουργούν μέχρι την αποκατάσταση της παροχής. Στην πραγματικότητα εκτός από την διακοπή πολλές φορές προκύπτουν και άλλα προβλήματα όπως υψηλή ή χαμήλη τάση στο ηλεκτρίκο δίκτυο που μπορεί να κρατήσουν για μερικά δέκατα του δεπτερολέπτου έως και για ολόκληρες μέρες. Μία συσκευή που προστατέυει τις ηλεκτρικές μας συσκευές από τέτοιες καταστάσεις είναι το UPS (Un-interruptable Power Supply). Όμως με την τοποθέτηση UPS έχουμε όντως λύσει το προβλήμα; Η απάντηση είναι όχι εντελώς, αλλά έχουμε λύσει ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος. Πώς ένα UPS θα μας προστατέψει; Τα UPS περιέχουν μπαταρίες. Όταν λοιπόν διακοπεί ή βγεί απο τίς προδιαγραφές που έχει ορίσει ο κατασκευαστής του UPS το ρεύμα, οι συσκευές που συνδέονται με το UPS θα συνεχίσουν να τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από την μπαταρία του UPS. Αυτό σημαίνει 2 πράγματα: Πρώτον ότι η μπαταρία του UPS ξεκινά να αδείαζει και θα σταματήσει να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια τις συσκευές μας μόλις αδειάσει εντελώς και εφόσον στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα η παροχή ρεύματος δεν έχει επανέλθει. Δεύτερον ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως 3-5 χρόνια η μπαταρία του UPS χρείαζεται αντικατάσταση. Τι πρέπει να προσέξουμε πριν αποφασίσουμε τι UPS θα αγοράσουμε; Το πρώτο πράγμα είναι αν το μέγιστο φορτίο που μπορεί να “σηκώσει” το UPS επαρκεί για τις ηλεκτρικές συσκευές τις οποίες θα συνδέσουμε σε αυτό. Ένας τρόπος να υπολογίσουμε το φορτίο αυτό είναι να συνδέσουμε ένα αμπερόμετρο σε σείρα με όλες τις συσκευές μας μαζί και να υπολογίσουμε ποιά είναι η συνολική κατανάλωσή τους. Ένας άλλος τρόπος, πιο πρακτικός, είναι να αθροίσουμε τις καταναλώσεις όλων των συσκευών μας όπως αυτές αναγράφονται από τον κατασκευαστή τους. Επίσης πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι συνήθως κάθε συσκευή δεν καταναλώνει συνεχώς την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Το νούμερο που θα προκύψει από αυτόν τον υπολογισμό δείχνει την ελάχιστη τιμή φορτίου που θα πρέπει να μπορεί να “σηκώνει” το UPS. Επιλέγοντας ένα UPS που θα υπερβαίνει κατά πολύ τις απαιτήσεις μας σε ενέργεια δεν είναι κακό, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι να τροφοδοτεί τις συσκευές μας για περισσότερη ώρα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Άλλα πολύ σημαντικά χαρακτήριστικά που θα πρέπει να κοιτάξουμε είναι το πόσο χρόνο χρειάζεται το UPS για να αλλάξει την παροχή από τη πρίζα στη μπαταρία, αν μπορεί να κάνει το ίδιο τερματισμό λειτουργίας των μηχανημάτων τα οποία τροφοδοτεί οπώς επίσης και την ποιότητα του ρεύματος το οποίο παρέχει στην έξοδό του.


Συμπερασματικά λοιπόν καταλήγουμε ότι η επιλογή του κατάλληλου UPS σε συνδυασμό με την σωστή συντήρησή του θα μας προστατέψει από ενδεχόμενη διακοπή του ρεύματος αλλά για περιορισμένο χρόνο. Αν λοιπόν έχουμε την δυνατότητα να κλείσουμε τις συσκευές μας σε περίπτωση παρατεταμένης διακοπής του ρεύματος, τότε το UPS είναι η λύση στο πρόβλημά μας. Διαφορετικά είναι μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά χρείαζεται περισσότερη μελέτη.

Επιστροφή