whats the difference between megabits and megabytes

Megabits και Megabytes

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα megabit και ένα megabyte; Η απάντηση είναι προφανής για έναν προγραμματιστή: - είναι "ο παράγοντας του οκτώ", δεδομένου ότι υπάρχουν οκτώ bits μέσα σε ένα Byte. Όμως υπάρχουν πολλά περισσότερα για την απάντηση αυτή τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων το πώς κινούνται-αποθηκεύονται τα Δεδομένα, καθώς και την ιστορία των υπολογιστών. Τι είναι το Megabit; "Megabit" είναι ένας όρος που χρησιμοποιούμε συνήθως όταν μιλάμε για την ταχύτητα της σύνδεσής μας στο Internet. Megabits ανά δευτερόλεπτο, ή Mbps, είναι μέτρηση της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων. 1 Mbps είναι 1 εκατομμύριο bits ανά δευτερόλεπτο. Είναι ένας παράγοντας που συναντάμε στους πάρoχους υπηρεσιών Διαδικτύου για παράδειγμα. Τι είναι ένα Megabyte; "Megabyte" είναι μια μέτρηση που χρησιμοποιείται πιο συχνά για να περιγράψει χώρο στο σκληρό δίσκο και τη χωρητικότητα αποθήκευσης της μνήμης. Στις μέρες μας λόγω της ραγδαίας αύξησης της χωρητικότητας των μέσων αποθήκευσης έχει επικρατήσει σαν μονάδα μέτρησης της χωρητικότητας αντί του Megabyte η επόμενη τάξη μεγέθους, το Gigabyte (GB). Ένας υπολογιστής για παράδειγμα έχει 8 GB μνήμης RAM και 512 GB χωρητικότητα αποθήκευσης στον σκληρό δίσκο. Για τον υπολογιστή η στοιχειώδης μορφή πληροφορίας είναι το Bit, το οποίο έχει τιμή 0 ή 1. Τα Bits οργανώνονται σε μονάδες των οκτώ ψηφίων που κάθε μία από αυτές αντιπροσωπεύει ένα Byte. Κατά αντιστοιχία έχουμε τα Kilobytes, megabytes, gigabytes, terabytes, petabytes, όπου κάθε μονάδα μέτρησης είναι 1.000 φορές το μέγεθος της προηγούμενης.

Άρα η διαφορά των παραπάνω μονάδων μέτρησης είναι ότι το μεν Megabit είναι ένα κλάσμα χωρητικότητας ανά δευτερόλεπτο δηλαδή μονάδα μέτρησης ταχύτητας, όπως ακριβώς μετράμε και την ταχύτητα π.χ. ενός οχήματος σε χιλιόμετρα ανά ώρα, ενώ το Megabyte είναι μονάδα μέτρησης χωρητικότητας σκέτο.


Έτσι μπορούμε να καταστήσουμε σαφές το ότι: Το Bandwidth μετριέται σε megabits ή Mbps ενώ η χωρητικότητα αποθήκευσης σε bytes. Το πρώτο περιγράφει ταχύτητα ενώ το δεύτερο όγκο. Είναι απλό, αλλά μπορεί να προκαλέσει σύγχυση όταν συνδυάζεται το ένα με το άλλο. Ας πούμε για παράδειγμα ότι η ταχύτητα Upload της σύνδεσής σας είναι 8 Mbps (megabits ανά δευτερόλεπτο). Άρα μπορείτε να ανεβάσετε στο διαδίκτυο 1 MB (megabyte) των δεδομένων από το σκληρό σας δίσκο ανά δευτερόλεπτο.

Τώρα πια έχετε ξεκάθαρη τη διάκριση μεταξύ του megabit και του megabyte.

Επιστροφή