5 common mistakes of cloud backup

Τα 5 πιο συχνά λάθη σχετικά με το cloud backup.

1)Έχω Google Drive ή icloud που δουλεύει αυτόματα οπότε έχω Backup τα πάντα στις συσκευές μου. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι υπηρεσίες αυτές παρόλο που μας δίνουν τη δυνατότητα να ανεβάσουμε κάτι πολύ εύκολα και μετά να το προσπελάσουμε από όλες τις συσκευές μας, αυτό δεν σημαίνει ότι τα αρχεία μας βρίσκονται σε όλες τις συσκευές μας. 2)Συγχρονισμός και Backup. Όπως αναφέρεται και παραπάνω τα αρχεία μας παρόλο που μπορούμε να τα δούμε από πολλά σημεία, στην ουσία βρίσκονται σε ένα σημείο.

Αν λοιπόν διαγράψουμε-επεξεργαστούμε κάτι από οποιαδήποτε από τις συσκευές μας αυτό θα σβηστεί-τροποποιηθεί στο Cloud, άρα και σε όλες τις συσκευές μας. Κατ' αυτόν τον τρόπο μπορεί από δικό μας λάθος να χάσουμε σημαντικά αρχεία!

Αυτό δεν ισχύει για την υπηρεσία Backup Experts Cloud Backup όπου διατηρούνται ΔΩΡΕΑΝ για 1 έτος τα διαγραφέντα από την πηγή αρχεία, ενώ κρατείται Ιστορικότητα όλων των αρχείων για 1 έτος επίσης.

3)Παίρνω Backup στο Cloud, είναι αυτό αρκετό;

Είναι καλό αλλά δεν είναι αρκετό, εμείς θεωρούμε απαραίτητο και ένα τοπικό Backup για τα συμπληρώσουμε την πολιτική 3-2-1. Για τον λόγο αυτό παρέχουμε ΔΩΡΕΑΝ File Server που εγκαθίσταται και λειτουργεί στο χώρο σας. Έτσι, σε περίπτωση που χρειαστώ κάτι από το Backup θα ανατρέξω στον τοπικό File Server και θα κερδίσω χρόνο. Από την άλλη βέβαια αν έχω μόνο τοπικό Backup, φέρω τον κίνδυνο της εξάρτησης από ένα γεωγραφικό σημείο και ό,τι αυτό συνεπάγεται (πτώσεις τάσεως, κλοπή, καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιά κλπ).

4)Το θέμα της ασφάλειας.

Πολλοί λένε: "τα αρχεία μου δεν είναι σημαντικά και κανένας hacker δεν πρόκειται να ασχοληθεί για να τα βρεί". Ναι μπορεί να μην είναι σημαντίκα αλλά ο hacker αυτό δεν το γνωρίζει ή και δεν τον ενδιαφέρει απαραίτητα. Για παράδειγμα ο σκοπός του μπορεί να μην έχει κάποια σχέση με τα αρχεία σας αλλά π.χ. κάποιο DDOS attack. Καλό είναι λοιπόν να διατηρούμε τα αρχεία μας σε ασφαλή σημεία.

5)Ο εφησυχασμός ότι όλα είναι "τακτοποιημένα".

Ναι μεν όλα μπορεί να είναι αλλά καλό είναι περιοδικά να ασχολούμαστε με το πώς θα επαναφέρω το Α σύστημα ή το Β αρχείο κτλ. χωρίς να το χρειαζόμαστε πραγματικά. Ο βασικός λόγος είναι ότι τα πράγματα αλλάζουν και ενδέχεται να χρειάζεται να επανασχεδιάσουμε το Backup Plan μας. Έτσι, όπως και να έχει, θα είμαστε πιο έτοιμοι (λιγότερο άγχος κτλ) αν κάτι απρόοπτο μας συμβεί.

Επιστροφή